Kulturarvsmasterplan

for Nyborg og kongernes Østfyn.

Område 27 - Dronningensvej, Kongens Bastionsvej og "Kamhullet"

loading image
Henter kort...
static-map

Kongens Bastionsvej danner et spændende og historisk gadeforløb hen over det vestlige voldterræn, med de bevaringsværdige villaer på sydsiden og den tidligere Mellem- og Realskole fra 1887 mod nord, videre over voldgraven med ”Den hvide Jomfru” og det dramatiske kig ned i det tidligere ”Kamhulet” frem til den statelige tidligere Fattiggård som point-de-vue for gadeforløbet.

En meget værdifuld husrække. Ved en evt. fremtidig bearbejdning af “Kamhullet” vil voldforløbet kunne delvis gennemføres bag ombebyggelsen, især hvis de ikke-bevaringsværdige ejendomme Dronningens vej 13 og Kongens Bastionsvej 13 nedrives.

  • De bevaringsværdige bygninger i husrækken Kongens Bastionsvej 3-11 skal vedligeholdes eller renoveres i overensstemmelse med den originale arkitektur.
  • På længere sigt kunne voldforløbet markeres på strækningen fra Dronningensvej til ”Den hvide Jomfru” ved opkøb og nedrivning af Kongens Bastionsvej 13 og Dronningensvej 13 med anvendelse af de bageste dele af baghaverne til Kongens Bastionsvej 5-11.

Vejledninger til bygningskulturen i Nyborg bykerne

Nyborg Lokalhistoriske Arkiv og Teknik, Miljø og Erhverv i Nyborg Kommune har udarbejdet vejledninger, der redegør for metoder og materialer ved renovering af bevaringsværdige huse i Nyborg med udgangspunkt i arkitekturen her.

Se og hent følgende (fire) vejledninger i bevaring af bygningskulturen i Nyborg bykerne. Dit hus; Klassicistiske facader; Historicistiske facader; Modernistiske facader.

Helhed

Fortællingerne

Området er en del af de sløjfede voldanlæg omkring byen.

Lag i historien

  • Lag 1 – Renæssancebyen: Området dækker den sydlige del af Kongens Bastion, den sydvestlige bastion i udvidelsen af fæstningsbyen 1659-70.
  • Lag 4 – Industrialismens by: Husrækken langs med Kongens Bastionsvej er en meget fin række villaer fra årene omkring 1890-1900.