Kulturarvsmasterplan

for Nyborg og kongernes Østfyn.

Område 14 - Baggersgade, Nørregade, Skolegade og Kirkegade

loading image
Henter kort...
static-map

Karréen er præget af kontraster: mellem den uregelmæssige gamle bebyggelse i Kirkegade og den ensartede storbybebyggelse i Nørregade – og mellem de nye huse, bl.a. det modernistiske Kirkegade 5, og de velbevarede gamle huse Kirkegade 7-15.

Historiske ejendomsoplysninger: Se Nyborg Lokalhistoriske Arkivs ejendomsregistrant i arkiv.dk under R2:

arkiv.dk | Ejendomme og ejere i det gamle Nyborg 1683-1985 Ejendomsregistranter med tilhørende kort

Karréens sider indgår i hver sin fortælling: Kirkegade i middelalderbyen/ Margretestaden, Baggersgade-siden i gadegennembruddet i 1930´erne og Nørregade-siden i industrialismens by med byplanlægningen efter Ambts 1891-plan. Nogle af ejendommene i Kirkegade trænger til snarlig bevarende sanering – men det bør tilstræbes at baghusene bevares – evt. med en åbning af arealet mellem Nørregade-ejendommene og Kirkegade-ejendommene, så det middelalderlige voldforløb også her kan opleves.

  • De tilbageværende gamle ejendomme i Kirkegade bør gennemgå bevarende sanering, inklusiv bevaring af baghusene.
  • De store rødstensejendomme i Nørregade-Skolegade bør behandles, så de igen får et ensartet præg med originale vinduer og butiksfacader som i 1914.
  • Behandlingen af gaderummene Nørregade og Skolegade bør samtænkes med Nørrevoldgade, Nørretorv og Birkhovedvej.

Vejledninger til bygningskulturen i Nyborg bykerne

Nyborg Lokalhistoriske Arkiv og Teknik, Miljø og Erhverv i Nyborg Kommune har udarbejdet vejledninger, der redegør for metoder og materialer ved renovering af bevaringsværdige huse i Nyborg med udgangspunkt i arkitekturen her.

Se og hent følgende (fire) vejledninger i bevaring af bygningskulturen i Nyborg bykerne. Dit hus; Klassicistiske facader; Historicistiske facader; Modernistiske facader.

Helhed

Fortællingerne

Kirkegade er sammen med Korsbrødregade en del af det middelalderlige gadenet, der førte til og fra den senere lukkede Østerport. Bag Kirkegade-grundene gemmer sig i jorden den middelalderlige befæstningslinje.

Kirkegade indgår i helheden omkring Vor Frue Kirke, Margretestaden.

Lag i historien

  • Lag 1 – Middelalderbyen: Kirkegades vejføring er oprindelig, middelalderlig, og nordsiden er i modsætning til det meste af den øvrige by ikke reguleret efter brand eller kongelige indgreb.
  • Lag 3 - Klassicismens by: Denne bydel brændte ikke i 1797.
  • Lag 4 – Industrialismens by: Udvidelsen af Nørregade 1914 skabte en hel ny husrække af ensartede store rødstensejendomme, som indgår i helheden omkring Nyborgs ”étoile” ("stjerne"), Nørretorv med Nørrevoldgade og Birkhovedvej som andre akser.