Beskrivelse

Hotel Hesselet

Det andet mødested, som her skal omtales på grund af stedets arkitektoniske kvaliteter, er Hotel Hesselet. Hesselet er oprindeligt navnet på en hasselskov i det sandede område ved Storebælt, i dag Teglværksskoven.

Hotel Hesselet - opført tæt på strand, skov og vand. Foto ca. 1967 Nyborg Lokalhistoriske Arkiv

I 1801 blev der bygget et lille gæstgiveri ved stranden, og i 1913 blev det ombygget til ”Restaurant Hesselhuset”. Trods moderniseringer var tiden efterhånden løbet fra restauranten, men i 1964 købte fabrikantparret Karl og Lissi Haustrup stedet og lod bygge et helt nyt hotel efter japanske forbilleder. Opgaven med det nye luksushotel blev lagt i hænderne på arkitekten Bent Severin, som også bl.a. har bygget højhushotellet SAS Scandinavia på Amager. Det nye ”Hotel Hesselet” blev et stykke rendyrket 1960´er-arkitektur og blev omtalt i alle tidens aviser og arkitekturblade. I 1993 blev hotellet solgt af enkefru Haustrup, men de nye ejere har forstået at modernisere hotellet med respekt for den oprindelige elegante arkitektur, som gør hotellet til Nyborgs fornemste repræsentant for den internationale modernisme.

Beskrivelse

Hotel Hesselet er i dag rimeligt intakt bevaret siden opførelsen. Mod Storebælt er anlægget udformet som en stor vinkel med toetagers bygninger, præget af vinduespiller og etageadskillelser i hvidmalet beton og kronet med en fremragende sortmalet stern af træ. Selve vinduespartierne er rødmalede og fagopdelte med lamelbrystninger, men omgivet af fremspringende sorte ”rammer”. Mod syd og mod P-pladsen omfatter anlægget flere lavere bygninger, som i modsætning til hovedfacaden står i rødt murværk, men med synlige ”bjælkeender” af hvid beton samt de samme sorte tagsterne. Indgangen sker ad en overdækket pergola i beton med stern, omgivet af en lille ”japansk” have. Og endelig er der mod skoven udbygget en tre etagers driftsbygning, hvis facader også er opdelt af betonpiller, men hvor etageadskillelserne er helt beklædt med trælameller. Mod Storebælt er bygningen suppleret med en række lave terrasser med murede brystninger, men ellers ligger arealet mod øst hen i plæne, kantet af en række markante gamle træer mod vandet og i syd – mens skoven danner en smuk ramme om hotellet mod vest og nord. Alt i alt en meget fin modernistisk helhed, som absolut er bevaringsværdig i sin helhed!

Hotel Hesselet i dag